El valencià és l'idioma oficial a la Comunitat Valenciana, al igual que ho és el castellà, l’idioma oficial de l’Estat. Per tant, tots com a ciutadans d’aquesta comunitat tenim el ple dret a conèixer-los i a usar-los lliurement i a rebre l’ensenyament tant del castellà com del valencià.
Quasi en la majoria de les escoles l’ensenyament del castellà s’està impartint i és acceptat per la majoria.
Tal i com podem vore en l'últim Decret,
DECRET 9/2017, de 27 de gener, del Consell, pel qual
DECRET 9/2017, de 27 de gener, del Consell, pel qual
s’estableix el model lingüístic educatiu valencià i se’n regula l’aplicació als ensenyaments no universitaris de la Comunitat Valenciana. On trobem per una banda:
"L’educació plurilingüe a Europa: el multilingüisme europeu, com a expressió de la diversitat cultural i humana, lluny de ser ara com ara un obstacle per al creixement individual i per a la construcció política d’Europa, constitueix una oportunitat compartida per al conjunt de la ciutadania del continent. I ho és igualment en l’interior de cada un dels estats, amb independència del marc jurídic i polític vigent en cada cas.
Fet i fet, hui el multilingüisme és un fenomen inherent a la naturalesa oberta, fluctuant i contradictòria de les societats avançades. Presenta múltiples dimensions: econòmica, tecnològica, política, cultural i educativa, entre d’altres. De la mateixa manera, el plurilingüisme personal amplia l’horitzó formatiu de la ciutadania, multiplica les relacions personals i col·lectives i ofereix possibilitats de creixement individual i professional. Però sense regulació pot ser també un entrebanc per a les comunitats culturals i lingüístiques minoritàries, que les aboque, paradoxalment, a la discontinuïtat i la probable extinció. Per això és tan important que l’escola assumisca l’educació lingüística com a integració de competències comunicatives, les quals es manifesten en les llengües
copresents a l’aula. I que ho faça sense perdre de vista els valors quehan d’informar el conjunt de l’educació."
D'altra banda la situació sociolingüística i marc legal: "Així mateix, la Llei 4/1983, de 23 de novembre, de la Generalitat, d’ús i ensenyament del valencià, dedica tot el títol segon a la regulació del valencià en l’ensenyament. En concret, l’article 18.1 estableix que la incorporació del valencià a l’ensenyament és obligatòria en tots els nivells educatius i que als territoris de predomini lingüístic castellà, enumerats en l’article 36 de la llei, la incorporació s’ha de fer de manera progressiva, atenent la situació sociolingüística particular, de la manera
que reglamentàriament es determine. A més a més, l’article 19.2 prescriu que al final dels cicles en què es declara obligatòria la incorporació del valencià a l’ensenyament, i qualsevol que haja sigut la llengua habitual en iniciar els estudis, els alumnes han d’estar capacitats per a utilitzar, oralment i per escrit, el valencià en igualtat amb el castellà.
El professorat valencià ha estat al llarg d’aquests anys una de les claus en la recuperació del valencià i un referent en pràctiques educatives innovadores amb relació a l’ensenyament-aprenentatge de llengües.
No obstant això, les dades demolingüístiques disponibles i els informes d’avaluació educativa confirmen la necessitat de corregir els desequilibris de competència i ús del valencià en el conjunt de la població escolaritzada, com també la manca de domini efectiu de l’anglés com a llengua de comunicació internacional. Aquest fet, en un context com l’actual i amb els acords i objectius marcats per les institucions europees ja esmentats i la voluntat del govern valencià, ha de ser corregit i millorat decididament."
Recalcant, l’objectiu final de l’educació plurilingüe és "respondre a les exigències de la comunicació en una societat avançada, actuant de manera responsable i amb equitat. És a dir, formar persones amb el màxim de competència comunicativa en diverses llengües, capaces de respondre als reptes de la societat actual i d’interactuar en entorns multilingües, amb llibertat, imaginació i sentit crític."
En el que respecta a l'etapa d’Educació Infantil, el programa d'educació plurilingüe s'aplica amb un enfocament globalitzat, es a dir, l’anglés s’ha d’incorporar en el segon curs, inclòs en un enfocament d’obertura a les llengües o mitjançant la modalitat d’incorporació primerenca, amb un mínim de 2 hores i un màxim de 4 hores de l’horari curricular. De la resta de continguts globalitzats del segon cicle, s’han d’impartir en valencià 4 hores i en castellà, la resta del temps.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada