diumenge, 30 d’abril del 2017

UD: ELS ESQUIMALS

Aquesta unitat didàctica s'ha dissenyat per a treballar el centre d'interés de l'hivern a l'educació infantil.
Durant tot el curs escolar 2016-2017 es durà a terme un projecte anual titulat "Viatgem pel món", on els xiquets de 4-5 anys aprendran els diferents països amb el mapa del món, en cada ocasió viatjarem a un lloc.
En aquesta ocasió els xiquets viatjaran al Pol Nord, per aprendre tot el que té relació amb aquest lloc i amb l'hivern.
La unitat didàctica està programada per a realitzarse durant el mes de gener, concretament del 9 al 20, sent un total de 10 sessions, ocupant aproximadament dues setmanes.
Durant aquestes setmanes es realitzaran una serie d'activitats que giren entorn al centre d'interés de l'hivern, estes són:

  • MOTIVACIÓ: 
    • Ens visita Pingüi.
    • Hora del Conte“ La Petita Inuk”
  • DESENVOLUPAMENT:
    • Cada grup farà activitats de: (treballant individualment) 
    • LECTO-ESCRIPTURA
    • GRAFOMOTRICITAT
    • LÒGICA MATEMÀTICA
    • PLÀSTICA
    • Hora del conte: Malina Peus Gelats.
    • PSICOMOTRICITAT: El ball dels pingüins, circuit i relaxament
  • SÍNTESIS:
    • Taller de manualitats amb els pares.
    • Excursió de Mundomar.
Durant les sessións els xiquets aniran aprenent i conseguint els objectius i continguts proposats per aquesta unitat.
Per a voreu mes visual, he penjat un video amb format Pechakucha explicant un poc el que es fa en esta unitat tan motivadora i atractiva per als xiquets.


dimecres, 26 d’abril del 2017

"PECHAKUCHA": QUÈ ÉS I COM ES FA

Hola! en aquesta entrada vaig a parlar del mètode "Pechakucha".
Es tracta d'un format per a fer presentacions més atractives, es a dir, presentar un treball amb diapositives de manera bre i senzilla, per a mantindre l'interés i l'atenció del públic a qui va dirigit.
En concret, el "Pechakucha" és caracteritza per utilitzar un format de presentacions amb només 20 diapositives i que cadascuna dure 20 segons, sent un total de 6 minuts i 40 segons. D'aquesta manera ens assegurem que'ls receptors reben la informació amb les idees claus. 
L'origen d'este mètode el trobem en l'esdeveniment Pecha Kucha Night, creat a Tòquio en 2003 per Astrid Klein i Mark Dytham com un lloc de trobada on arquitectes, artistes, dissenyadors o emprenedors pogueren donar a conéixer els seus projectes. 
Per a preparar un Pechakucha correctament, cal seguir els següents passos:
  1. Utilitzar un programa per a crear presentacions, com per exemple: Powerpoint, Prezi, Zoho, etc.
  2. Preparar la informació que volem transmetre en 20 diapositives, com que tenim només 6 minuts i 40 segons, s'ha de resumir en idees i frases clares.
  3. El més important és que siga tot un relat, es a dir, que totes les diapositives estiguen enllaçades amb l'anterior.
  4. No oblidem que cal captar l'interés del públic, per tant, les diapositives tenen que ser molt visuals, per això és fonamental utilitzar en totes elles algun element com imàtgens, gràfics, taules de continguts, dibuixos, etc.
  5. Com que tot ha de fluir, hem d'utilitzar el passe automàtic de les diapositives, fixant l'interval de 20 segons entre cada una.
  6. Per últim i més important, cal assajar molt tot el que es va a dir, ja que no hi ha temps per a la improvisació.
I fins ací ja estaria la presentació correctament feta, ara només queda que vos animeu a fer un Pechakucha i vegeu com és el vostre resultat. 
Jo vos penjaré en la carpeta videos, uns quants que he fet i notareu quin està ben fet i quin no tant. Espere els vostres comentaris per ajudarme a corregir les errades que puguen haver.




dilluns, 24 d’abril del 2017

ACTIVITATS DE LA UNITAT "ACÍ VISC JO"

Hola a tots i totes, benviguts/des altra vegada al meu blog.
Hui vos parle de les activitats que he disenyat per a la unitat didàctica titulada Ací visc jo.
Totes elles estan pensades per a ser aplicades al segon cicle de la segona etapa de l'Educació Infantil, però si es dificulta o es fan més fàcils es poden portar a terme a qualsevol edat.
Estes activitats, per si no ho sabeu són les següents i estan classificades per:

  • MOTIVACIÓ/PREPARACIÓ:
    • La llegenda de la “Mocadorà”: com activitat introductoria a la unitat, veurem un conte comptat que es titula "La llegenda de la Mocadorà”, coincidint amb la festivitat del 9 d'octubre. Està pensada per a treballar-la en gran grup, ocupant 1 sessió només, de 45 minuts.
    • La nostra “Mocadorà”: farem una manualitat relacionada amb l'activitat anterior, on es tracta de fer fruites amb plastilina i després les embolicarem amb un mocador per a regalar-ho a qui vullguem. Aquesta es treballarà de manera individual en 1 sessió de 45 minuts.
  • CONSTRUCCIÓ DE SABERS I COMPETÈNCIES:
    • Castell de Jaume I: com ja coneixem la història de Jaume I, donarem a cada xiquet i xiqueta els personatges dibuixats en un full perquè els pinten, després els retalle i per últim pegar-los a un palet depressor per convertir-los en titelles. Com ja s'ha dit es individual i ocupa 1 sessió de 45 minuts.
    • “Teatret” de Jaume I: una vegada fets els titelles, representarem un xicotet teatre amb els titelles que hem creat i ho farem en gran grup, es a dir, tots junts. Dins d'una sessió de 45 minuts.
    • Moros i Cristians: coincidint aquesta unitat amb les festes dels Moros i Cristians de la nostra localitat, en la sessió de música escoltarem cançons tradicionals, com per exemple marxes mores i cristianes, per a després reconeixer els instruments que hem escoltat. Esta activitat es treballarà en gran grup i durarà aproximadament 45 minuts.
    • Ací estem i ací vivim: en aquesta activitat hauran d’identificar la Comunitat Valenciana en el mapa d'Espanya i buscar dins de la Comunitat Valenciana la nostra província i la localitat on vivim. En cada fitxa, els xiquets i xiquetes treballaran de manera individual, dins d'una sessió de 45 minuts.
    • Busquem un tresor: en la sessío de psicomotricitat, farem un circuit planificat per a buscar el “Tresor de Jaume I”. De manera grupal, durant aquesta 45 minuts.
  • SÍNTESI /CREACIÓ:
    • Fem una paella: com activitats de manipulació i síntesi de tot el que hem vist, farem una paella. Primer, vorem la recepta i els ingredients amb els quals es fa una paella, després en un full amb el dibuix d’una paella, la pintaran i pegaran dins arròs colorejat i plastilina imitant els ingredients de diferents colors. Aquesta activitat l'explicació de la recepta es farà en gran grup i a continuació cada xiquets i xiqueta individualment faran la seua paella. Durant aquesta sessió 45 minuts.
    • Brúixola: repartirem a cada xiquet i xiqueta un full amb el dibuix de la brúixola i amb cartolina retallaran la seua forma i després pegaran per dins el dibuix que'ls hem repartit i així tindran la seua pròpia brúixola. Es treballarà de manera individual. La sessió durarà aproximadament 45 minuts. Breument els explicarem a tots la seua funció i més endavant podran vore com s'utilitza.
  • REFLEXIÓ I AVALUACIÓ:
    • Gimcana: com a tasca final tots junts, dividits en xicotets grups, jugarem per a descobrir pistes i passar unes diverses proves. Dividirem els grups en quatre i cada grup serà un punt cardinal. A poc a poc els anirem proposant les proves que hauran de superar amb ajuda de la seua brúixola i cooperant tots junts. Cada prova té relació amb un joc tradicional valencià. Açò durant dos sessions, es a dir, un total de 1h i 30 minuts. Comptarem també amb l'ajuda de les famílies. 
Espere així estiga tot més clar, de totes formes vos ficaré enllaços dins la carpeta recursos educatius, ahí trobareu un symbaloo que recull un poc tot el que podreu usar per aquestes activitats.

Si teniu algun dupte o voleu donar-me idees, deixeu comentaris.
Gràcies.







diumenge, 16 d’abril del 2017

LA MEUA UNITAT DIDÀCTICA

HOLA! Com va la pasqua?
A l'entrada de hui vos parlaré de la unitat que he creat per al curs de capacitació de valencià que estic fent. Aquesta unitat té com a títol "Ací visc jo", perquè l'objectiu principal que es pretén amb ella és treballar tot allò referent als nostres costums i tradicions com per exemple és la paella; tenint com a finalitat que coneguen més profundament la Comunitat Valenciana. Per tant es proposaran activitats que giren entorn a les festes del seu poble, aprofitant que poden resultar tan motivadores per a ells.
Així mateix, aquesta Unitat va dirigida, com no, a alumnes d'infantil, exactament per a 4-5 anys i es desenvoluparà dins del curs 2016-2017 durant dos setmanes i mitja del mes d’octubre, exactament del 10 al 25, coincidint quasi amb la festivitat de la Comunitat Valenciana i també amb les festes del Moros i Cristians del nostre municipi. En total ocupa 11 sessions. 
Com a tasca final, es proposa que realitzen una gimcana, per tal de avaluar als alumnes i també que fiquen en pràctica tot allò que han après a la unitat.
A continuació vaig a ficar la taula on es veuen molt bé les activitats que es portaran a terme.

nombre sessió
tipus d’activitat
títol i descripció
dinàmica
temps
1
motivació / preparació
La llegenda de la “Mocadorà”: Veurem un conte comptat que es titula "La llegenda de la Mocadorà”, amb motiu de la festivitat del 9 d'octubre.
Gran grup
45 mints.
2
motivació / preparació
La nostra “Mocadorà”: farem fruites amb plastilina i després les embolicarem amb un mocador per a regalar-ho a qui vullguem.
Individual
45 mints.
3
construcció de sabers i competències
Castell de Jaume I: pintarem els personatges, els retallarem i pegarem a un palet depressor per convertir-los en titelles.
individual
45 mints.
4
construcció de sabers i competències
“teatret” de Jaume I: representarem un xicotet teatre amb els titelles que hem creat.
Gran grup
45 mints.
5
construcció de sabers i competències
Moros i Cristians: amb música tradicional, escoltarem les marxes mores i cristianes, per a després vorer els instruments que s’utilitzen.
Gran grup
45 mints.
6
construcció de sabers i competències
Ací estem i ací vivim: hauran d’identificar la Comunitat Valenciana en el mapa i buscar la nostra província i localitat.
Individual
45 mints.
7
construcció de sabers i competències
Busquem un tresor: circuit de psicomotricitat per a buscar el “Tresor de Jaume I”.
Gran grup
45 mints.
8
síntesi / creació
Fem una paella: veurem els ingredients amb els quals es fa una paella, després en un full amb el dibuix d’una paella, l’acoloriran i ficaran dins els ingredients fets amb plastilina.
Gran grup i individual.
45 mints.
9
síntesi / creació
Brúixola: amb cartolina fabricarem la nostra pròpia brúixola.
Individual
45 mints.
10
reflexió /
avaluació
Gimcana: on deuen descobrir pistes i passar unes diverses proves. Dividirem els grups en quatre i cada grup serà un punt cardinal. Els anirem proposant les proves que hauran de superar.
Xicotets grups.
1h i 30 mints.
11
Una vegada fem totes aquestes activitats, avaluarem els següents criteris que s'han fixat:
  1. Afavorix el desenrotllament del pensament lògic.
  2. Associa el número amb la quantitat.
  3. Para atenció a les explicacions i lectures de contes.
  4. Busca informació en llibres, revistes, imatges de castells i de les festes.
  5. Identifica la Comunitat Valenciana en el mapa.
  6. Reconeix els personatges del conte.
  7. Coopera amb els seus companys.
  8. Entén com funciona una brúixola.
  9. Coneix els personatges i tradicions que són importants en la nostra festivitat.
  10. Aprofundeix en la celebració de la festa.
  11. Identifica la música típica de les festes.
  12. Es familiaritza amb el vocabulari de la Unitat.
  13. Utilitza el llenguatge oral per a expressar idees, sentiments, emocions, etc.
  14. Es comunica amb la llengua específica en cada moment.

A més a més, els recursos i materials que s'utilitzaran durant tota la unitat seran estos:
Recursos:
  • Recursos:
    • Digitals: ordinador, PDI, CD, etc.
    • Didàctics: làmines educatives, suports visuals amb rètols en valencià, etc.
    • Recursos fets pels alumnes.
    • Propis de l’aula.
  • Materials:
    • Contes.
    • Imàtgens.
    • Colorets.
    • Gomets.
    • Fulls.
    • Cartolines de colors.
    • Pals depressors.
    • Arròs.
    • Pintures.
    • Pinzells.
    • Fulls “foam” de colors.
    • Plastilina.
    • Paper de cel·lofana.
    • Dibuixos preparats.
    • Pegament.
    • Instruments musicals.
    • Utensilis.
    • Joguines.

Per acabar amb aquesta entrada, vos ficaré dins del mateix blog el document i la presentació del treball, així com algunes fitxes que he creat per ferles durant la mateixa.
M'acomiade per hui, que passeu un bon diumenge de pasqua.